Olika sorters massage

Massagens historia

Massage har inte alltid varit en lyxig behandling som människor har fått för att slappna av och njuta, utan massagens historia sträcker sig över hela 5000 år bak i tiden och användes länge som en läkekonst. Massage användes ofta tillsammans med naturmedel och örter för att bekämpa olika sjukdomar, skador och psykiska lidanden. Massage har sedan urminnes tider nämligen visat sig vara väldigt effektiv för att lindra både smärta och obehag.ansiktsmassage

Där man hittat de äldsta spåren av massagebehandlingar är i Kina, Indien och Egypten, där fynd har gjorts i form av gamla skriftliga dokument som visar hur massage användes som en helande behandlingsform. De dokument som har hittats i Kina är nästan 5000 år gamla.

I det antika Grekland och Rom så var massage en mycket viktig form av behandling och det var väldigt viktigt att dåtidens ”läkare” kunde utföra bra massagebehandling. Hippokrates skrev på 400 talet före Kristus att ”Läkaren måste vara duktig på många saker, men särskilt på att knåda. För knådningen kan binda fast en led som är för lös, och lösa upp en led som är för stel.”

Efter Roms fall under 400 talet så var det främst araberna som fortsatte att studera olika massagetekniker inom läkekonsten. Avicienna var en arabisk läkare och filosof som i början av 1000 talet skrev: ”Avsikten med massage är att skingra förbrukat materia som inte blivit utstötta genom kroppsrörelse”.

Intresset för lärande av massage och dess behandlingar sjönk sedan avsevärt i Europa under medeltiden i och med kristendomens intåg. Massage började bli förknippat med köttets njutning och ansågs vara en väldigt suspekt behandling av de som utförde eller tog emot den. Som tur var så ändrades synen på detta under 1500 talet då en fransk läkare vid namn Amrosie Paré och ett flertal andra läkare började intressera sig för massagens betydelse inom läkekonstens historia. Den så kallade svenska massagen uppkom senare under 1800 talet.

Den moderna massagen

massage för kroppenIdag används massage både för välbefinnande, njutning och som helande effekt. Många gymnaster och folk som utför mycket sporter brukar med jämna mellanrum behöva massage för att lösa upp knutar och mjuka upp stela muskler för att förebygga skador.
Att få massage kan även hjälpa mot stress. Det är därför vanligt att folk som upplever mycket stress under sin vardag väljer att med jämna mellanrum gå och få en välbehövlig massage för att mjuka upp stressade muskler. Många gånger kan även huvudvärk lindras med hjälp av massage då det inte hör till ovanligheten att stela muskler är den bidragande faktorn. Beroende på vad anledningen till massagen är så finns det ett flertal varianter att välja mellan. Några mer populära än andra, här nedan finner du olika typer av massage som du kan finna på olika spaanläggningar i Sverige.

Thailändsk Massage
Den klassiska thailändska massagen är perfekt för dig som verkligen vill mjuka upp dina muskler. De utför en helkroppsmassage där de knådar in på djupet med hjälp av både händer, armbågar och fötter. Förutom att dina muskler blir knådade så ingår det oftast även stretching av leder och att de knäcker din rygg.

Svensk massage / Klassisk Massage
Den vanligaste massagen i Sverige inom idrott och träning. Denna massage går ut på att knåda och stryka med cirkelrörelser för att minska på muskelspänningar. Passar för dig som känner dig väldigt stel i musklerna och behöver få dem uppmjukade.

Ayurveda massage
Denna typ av massage har börjat användas mer och mer i Västvärlden under de senaste åren. Det är en uråldrig massage som härstammar från Indien och som säga föryngra kroppen och få den i balans. Det finns Ayurveda massage för både kroppen och ansiktet och hur massagen går till beror på person till person. Eftersom det handlar om att få kroppen i balans så ser den olika ut för varje individ.

Taktilmassage
Detta är en massageform som ska hjälpa kroppen att producera ett må bra hormon. Under hela massagen så ligger du helt nedstoppad i en filt förutom den kroppsdel som blir masserad för stunden. Massagen är form av beröring och strykningar på huden.

Aromamassage
En mjuk och lugn massage som liknar Taktilmassage men här använder man sig också av eteriska oljor. Här får man välja en olja utifrån vad man vill få ut av massagen. Exempelvis finns det oljor som verkar avslappnande, läkande eller uppiggande.

Kinesisk massage
En helande massage som härstammar från Kina. Här använder de sig av akupressur för att lösa upp spänningar i kroppen. Denna typ av massage sägs även påverka kroppens inre organ.